نورپردازی نمای ویلا
نورپردازی نمای ویلا: اصولاً در زیبایی نمای ویلاها از روشها و شیوههای گوناگونی استفاده میشود که یکی از اساسیترین و مهمترین آنها نورپردازی است. نورپردازی اهمیت به خصوصی در زیبایی و جذابیت نمای ویلا دارد و از سابقهی حدود ۱۰۰ساله نیز برخوردار است. معمولاً نمای بیرونی ویلاها در روز از نورهای طبیعی بهرهمند بوده و در موقع شامگاه نیز از نورهای مصنوعی نیز استفاده میشود. اهمیت بسیار مفید و خوب نورپردازی نمای ویلا تا حدودی است که منجر به کشف جلوههای گوناگون و شگفتانگیزی در طول روز و شب میشود.
در قسمت زیر به انواع مختلف تأثیرات نورپردازی بر نمای ویلا اشاره میشود:
- افزایش و ارتقای حس زندگی و شکوه در ویلا
- ایجاد تجربه بصری منحصربهفرد
- تأکید بر جنبههای بصری و کارکردی نمای ویلا
- برجستهسازی المانهای شاخص نما
- افزایش آرامش و امنیت ورودیهای اصلی و فرعی ویلا
- ارائه ایدهها و نظرات خاص
با هالوژن بک لایت زیبایی ساختمان خود را دو چندان کنید!
انواع مکانهای نورپردازی در ویلا
💠 نورپردازی مسیر رفتوبرگشت محوطه و ویلا: اصولاً در اطراف مسیر رفت و برگشت ویلا نیز میتوان از لامپ پارکی برای نوردهی و نورپردازی مسیر استفاده کرده و همچنین میتوان از دیگر وسایل نورپردازی مثل چراغ دفنی، لامپ چمنی و دیگر نورافکنها نیز با توجه به محیط بهره برد.
💠 نورپردازی استخرها و حوضچهها: هنگامیکه یک ویلا شامل استخر، حوض، آبنما و… باشد، ناخودآگاه باید برای نورپردازی این بخش از ویلا به سراغ چراغهای IP68 یا IP69 رفت. توجه به این مورد که نورپردازی هر قسمت از یک ویلا با نورپردازی دیگر قسمت ویلا گوناگون است میتواند بر قشنگی و جذابیت نهایی نورپردازی کل ویلا بیفزاید.
💠 نورپردازی درختان، فضای سبز و باغها: مانند آنچه که در موارد فوق گفته شد، این موارد هم در نورپردازی مستثنا نیستند و علاوه بر جنبه لذتبخش نورپردازی، این موارد باید به وجه کاربردی آن نیز که همان نورپردازی عمومی ویلا است، توجه شود. نورپردازی در فضاهای سبز و درختان باید به نحوهای انجام شود که گیاهانی که در موقع روز آنچنان به چشم نمیآیند در هنگام شب بیشتر در معرض خودنمایی و دید عمومی باشند.
💠 نورپردازی نمای ساختمان ویلا: نورپردازی نمای ساختمان، بیشتر در قسمتهای پشتبام و اطراف پنجرهها مورد توجه قرار میگیرند.
دستهبندی نور برای روشنایی ویلا
نورها ازنظر دستهبندی به دو گروه نورهای طبیعی و مصنوعی طبقهبندیشدهاند که در قسمت زیر به آنها اشاره میشود:
🔶 نورهای طبیعی: نور طبیعی در اصل همان نور خورشید است و میتوان از آن به بهترین شیوه ممکن برای نورپردازی محیط یا مکان خود استفاده نمود. با بهرهگیری از پردههای افقی و عمودی در ویلا میتوان میزان و شدت نور طبیعی را تنظیم کرد و با این عمل محیط درونی ویلا نیز لطیفتر شده و در اصل میتوان از نور خورشید که معمولاً به آن نور زنده یا گرم گفته میشود، نیز استفاده مناسب و بهینه کرد.
🔶 نورهای مصنوعی: نورهای مصنوعی در اصل در جلوه و نمای ویلاها نقش اساسی و ویژهای داشته و از موقع کم شدن نورهای طبیعی، نقش نورهای مصنوعی بااهمیتتر میشود. این نورها اساساً بهوسیلهی منابع نوری الکترونیکی تأمین میشوند.
نورپردازی نمای ویلا (درون و بیرون ویلا) بهوسیلهی منابع نوری مصنوعی مثل چراغ پایهدار و دیواری، لامپ دفنی، لامپهای سقفی آویزی و سقفی سیلندری (روکار) و نوار خطی LED انجام میشود که هرکدام از آنها میزان روشنایی خاص خود دارد و همچنین برای نورپردازی نمای ویلا میتوان از تمهای رنگی نیز استفاده کرده که بر پایهی رنگهای گرم یا سرد بوده و تمامی منابع نوری مصنوعی بکار برده شده در ویلا از آن رنگ باشند مثل تم مهتابی، آفتابی، یخی و… که هر یک از آنها با یکدیگر متفاوت هستند.
انواع شیوهها و تکنیکهای نورپردازی نمای ویلا
🔵 تکنیک نورپردازی نقطهای یا تأکیدی: این نوع نورپردازیها برای افزایش جلبتوجه و تمرکز در مکانهای خاصی از ویلا مناسب هستند، مانند تأکید بیشتر بر ستون ویلا، نقش برجسته آن، فضاهای ورودی و خروجی و… . این نوع تکنیکها بیشتر در ویلاهای قدیمی و کلاسیک دیده شده و باعث ایجاد حالتهای دراماتیک و منحصر به فرد میشوند.
🔵 شیوهی نورپردازی خطی: در این شیوه، خطهای نوری به شکل انتزاعی و در نمای ویلا ظاهرشده و حالتهای نوری خاصی تشکیل میشود. نمای ویلاهای مدرن معمولاً بسترهای خوبی برای اجرای چنین نورپردازیهایی هستند.
🔵 تکنیک نورپردازی وال واشینگ: این نوع شیوه با استفاده از چراغهای وال واشر انجام میشود و وسایل نوری معمولاً بسیار دورتر از نمای ویلا قرار میگیرند و در مکانها و نماهای تخت مناسب هستند.
🔵 تکنیک نورپردازی نورافکنی: در این تکنیک تجهیزات و وسایل نوری تا حد امکان بافاصله از بدنهی نمای ویلاها نصب میشوند و نورپردازی نسبتاً عمومی و مناسبی تشکیل میدهند.
ملاحظات ویژه در طراحی نورپردازی نمای ویلا
♦️ ابعاد و ارتفاع نمای نورپردازی: ابعاد، تعداد لامپ و نوع روشنایی منابع نوری باید بر اساس مساحت و متراژ نمای محیط مشخص شود و همچنین تعداد زیاد لامپها باعث شلوغی، آشفتگی و تاریکی محیط نشود. در کل با انتخاب درست و مناسب نورپردازی ازنظر ارتفاع، میتوان تناسب بصری مکان را افزایش داد.
♦️ دوری از مشکلات و آلودگیهای نوری: همواره باید به این نکته توجه کرد کهعدم تناسب کافی منابع نوری باعث تداخل یا آلودگیهای نوری، تابندگی خیرهکننده وعدم هماهنگی بین نورها میشود.
♦️ فناوریهای پیشرفته و بهروز در صنعت وسایل نورپردازی: بعد از تاریک شدن هوا باید لامپهایی که از انرژی کمتری برخوردارند، انتخاب شوند و تا حد امکان مصرف انرژی را کاهش دهند.
♦️ ترکیب طیفهای رنگی نورها: با توجه به سبک نورپردازی مکان موردنظر ممکن است که نورهای سرد و گرم و سرد و مهتابی با یکدیگر ترکیب شوند.
نکات مهم در نورپردازی ویلا
اصولاً افراد معمار از قوانین خاصی برای نورپردازی ویلاها استفاده میکنند تا باعث هماهنگی دلنشینی میان محوطه و نمای ویلا شوند؛ پس میتوان به برخی از نکات مهم و ضروری این نورپردازی اشاره کرد:
◀️ استفاده کردن از نور کافی با توجه به محیط و نمای ویلا
◀️ مصرف درست و مناسب انرژی برق
◀️ تشکیل کنترلهای نوری و نصب وسایل لازم برای افزایش ظرفیت نورپردازی در صورت احتیاج
◀️ استفاده از وسایل نورپردازی با رنگهای مناسب برای نورپردازی بهتر مکان و تأثیر بیشتر آنها در محیط
◀️ افزایش امنیت با نورپردازی بهینه
◀️ منابع نوری باید به شکل مخفی (استتار) و دور از چشم افراد نصب شوند.
در این مقاله تمامی موارد و نکات نورپردازی نمای ویلا، مکانها، تکنیکها و ملاحظات آن به دقت مورد بررسی قرار گرفت. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در پرتو گستران پرشین تماس بگیرید همچنین می توانید تجربیات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
بروزرسانی ۱ آذر ۱۴۰۰